RIVM-advies over knollen poten

Ook de corso’s worden geraakt door de corona-crisis. Op dit moment is de meest actuele vraag voor de corso’s die zelf bloemenvelden hebben, of de knollen gepoot kunnen worden. Het antwoord is relevant voor alle dahliacorso’s in Nederland, want zonder knollen is er geen corso.

Wij hebben vanochtend beraadslaagd met het RIVM. Dit is het antwoord:

De regel van maximaal drie mensen bij elkaar is voor het knollenzetten niet van toepassing omdat vrijwilligerswerk beschouwd wordt als werk, en niet als een sociale activiteit waarvoor de beperking is opgelegd. Bijkomend voordeel van knollen poten dat het in de open lucht plaatsvindt waardoor de kans op besmetting lager is.

De corso’s kunnen op een verantwoorde manier knollen poten onder de volgende voorwaarden:
– Laat alleen mensen toe zonder gezondheidsklachten
– Neem alle hygiënemaatregelen in acht
– Laat kwetsbare groepen niet deelnemen
– Houd continu anderhalve meter afstand in acht (dus ook bij de koffie, het materialen pakken etc).

Uiteraard maakt elk corso of elke bouwgroep zijn eigen afweging. Ons advies hierbij is om te werken met een toezichthouder wiens enige rol is om in de gaten te houden dat de anderhalve meter afstand steeds wordt aangehouden. Daarnaast adviseren we dat iedereen eigen drinken en een beker meeneemt (bijvoorbeeld een thermoskannetje koffie), zodat besmetting via plastic bekertjes of het doorgeven van de koffiekan wordt uitgesloten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.