Meteen naar de inhoud

Op weg naar een duurzaam corso

  • door

In 2019 kondigde corsoclub Kerk-Avezaath hun laatste wagen aan. Met name het beperkte budget en het gebrek aan vrijwilligers in de laatste week van het corso was aanleiding voor de club om te stoppen. Vlak na het afscheid maakte de club gelukkig een doorstart met een wel heel bijzonder project: De wagen van de toekomst. In samenwerking met het Lingecollege en oud-ontwerper Dik Kusters ontwerpen de leerlingen van havo/vwo (in 2019 de derde klas) de wagen “Duurzaam doet leven. Red de luiaard.” De wagen is opgebouwd van natuurlijke materialen waaronder hout en karton. De producten op de wagen zijn zo veel mogelijk van biologische teelt en, het allerbelangrijkste, er werd in samenwerking met één van de ouders (Agnieszka Zaaier) een eetbare lijm ontwikkeld. Hierdoor waren de producten op de wagen geschikt voor consumptie door mens of dier. Hiermee hoopt de organisatie de grootste kritiek van het steeds bewustere publiek te kunnen weerleggen om zowel de Fruitcorsocultuur alsook de planeet te kunnen behouden voor de toekomst. Het project leverde de corsoclub een Teun Luijendijkprijs (innovatieprijs) op in de categorie jeugdwagens.

Ook de wagen “Fructus Botanicus” van Maas en Waal is gebaseerd op het duurzaamheidsprincipe. De wagen heeft een geheel nieuwe opbouw en laat groenten en fruit zien als decor van de wagen en verdient daarmee zowel de Teun Luijendijkprijs als een tweede prijs in de categorie grote wagens. 

Na afloop van het corso zijn een deel van de planten teruggeplant in de natuur. Een ander deel werd naar de kinderboerderij gebracht waar de varkens de lekkernijen mochten oppeuzelen. 

 

De duurzame lijm en de duurzame corsowagens van Kerk-Avezaath en Maas en Waal passen goed in de duurzaamheidsstrategie van het Fruitcorso. De ontwikkelingen zullen we volgende jaren zonder meer terugvinden op meerdere corsowagens. De lijm zal nog verder worden doorontwikkeld, al zijn er dit jaar zeker al  grote stappen gemaakt.