Op weg naar een groener corso
Het gaat steeds slechter met het klimaat. Ook corso’s moeten nadenken over duurzame oplossingen. Tess Mutsters schreef een serie van drie artikelen in Corsief over duurzaam corsobouwen aan de hand van drie pijlers: de bloementeelt, de wagenbouw en het feest. Hanneke van Chaam maakte er illustraties bij. Met toestemming van Tess, Hanneke en Corsief vindt u hier een samenvatting van de belangrijkste punten en een link naar de artikelen.
Duurzame bloementeelt

Er zijn drie belangrijke zaken waar je aan kunt denken wanneer het gaat over het duurzaam kweken van bloemen, dahlia’s in het bijzonder:
- Bewatering
- Grondgebruik
- Ongedierte- en onkruidbestrijding
Duurzame wagenbouw

Corsowagens worden gebouwd in Loodsen, schuren en tenten. Veel bouwgroepen beschikken niet over een eigen bouwlocatie. Maar ook bouwgroepen zonder eigen bouwplaats kunnen nadenken over duurzame oplossingen voor de wagenbouw.
- Materiaal – maak zo min mogelijk gebruik van foam, tempex en andere kunststoffen
- Omgeving – maak duurzame keuzes op het gebied van afvalscheiding, onkruidbestrijding en de inrichting van de bouwplaats.
- Energieverbruik – bouwgroepen werken vaak met (oudere) gekregen apparatuur en verlichting, welke vaak veel stroom verbruiken. duurzamere oplossingen zijn op termijn ook lager in de energiekosten. Bouwclubs met een eigen bouwplaats kunnen ook nadenken over de aanschaf van zonnepanelen, of het verhuren van het dak voor zonnepanelen.
Milieuvriendelijk feesten

Ook tijdens het evenement zelf zijn er verschillende maatregelen die kunnen worden genomen om een duurzaam festival te organiseren:
- Vervoer – door milieuvriendelijk vervoer te stimulureren kan de CO2 uitstoot van het evenement worden beperkt
- Energieverbruik – Energieverbruik kan worden verminderd door bijvoorbeeld gebruik te maken van ledverlichting. Daarnaast kan gekozen worden voor een groenere energievorm zoals groene stroom in plaats van reguliere stroom en biobrandstof in plaats van diesel.
- Materialen – Bij de sloop van de wagen ligt het voor de hand om het staal van de wagens te hergebruiken. Daarnaast zouden bloemen en fruit als compost moeten kunnen dienen. spijkers en milieuonvriendelijke lijm zijn hierin een obstakel. Ook zou men het afval van het feest kunnen beperken, door bijvoorbeeld geen gebruik te maken van wegwerpplastic bij het schenken van drank.
Klik hier voor het complete artikel uit de Corsief


