Op weg naar een groener corso

Het gaat steeds slechter met het klimaat. Ook corso’s moeten nadenken over duurzame oplossingen. Tess Mutsters schreef een serie van drie artikelen in Corsief over duurzaam corsobouwen aan de hand van drie pijlers: de bloementeeltde wagenbouw en het feest. Hanneke van Chaam maakte er illustraties bij. Met toestemming van Tess, Hanneke en Corsief vindt u hier een samenvatting van de belangrijkste punten en een link naar de artikelen.

Duurzame bloementeelt

Er zijn drie belangrijke zaken waar je aan kunt denken wanneer het gaat over het duurzaam kweken van bloemen, dahlia’s in het bijzonder:

  1. Bewatering 
  2. Grondgebruik
  3. Ongedierte- en onkruidbestrijding
 
De meeste corso’s in Nederland maken gebruik van bloemen die in het veld worden gekweekt. Deze bloemen groeien dus niet in kassen. In het kader van duurzaamheid zou bij de keuze van bloemen voor corsowagens ook dit een afweging moeten zijn.
 
 
Klik hier voor het complete artikel uit de Corsief. 

Duurzame wagenbouw

Corsowagens worden gebouwd in Loodsen, schuren en tenten. Veel bouwgroepen beschikken niet over een eigen bouwlocatie. Maar ook bouwgroepen zonder eigen bouwplaats kunnen nadenken over duurzame oplossingen voor de wagenbouw. 

  1. Materiaal – maak zo min mogelijk gebruik van foam, tempex en andere kunststoffen
  2. Omgeving – maak duurzame keuzes op het gebied van afvalscheiding, onkruidbestrijding en de inrichting van de bouwplaats. 
  3. Energieverbruik – bouwgroepen werken vaak met (oudere) gekregen apparatuur en verlichting, welke vaak veel stroom verbruiken. duurzamere oplossingen zijn op termijn ook lager in de energiekosten. Bouwclubs met een eigen bouwplaats kunnen ook nadenken over de aanschaf van zonnepanelen, of het verhuren van het dak voor zonnepanelen. 
 
Klik hier voor het complete artikel uit de Corsief